Iubim lumina, dar respectăm noaptea

Iubim lumina, dar respectăm noaptea

Dacă ne uităme la cer noaptea, ce vedem? Nu prea multe probabil.

De la inventarea becului acum 150 de ani, iluminatul artificial a intrat în viața noastră și este aici pentru a rămâne și, deși aduce numeroase beneficii, există și reversul medaliei, cum ar fi poluarea luminoasă.

Conform WikipediaPoluarea luminoasă este prezența luminii artificiale în mediul nocturn. Este accentuată de utilizarea excesivă, inutilă sau nepotrivită a luminii, dar chiar și lumina utilizată cu atenție modifică fundamental condițiile naturale. Ca efect secundar major al urbanizării, aceasta este învinuită pentru compromiterea sănătății, perturbarea ecosistemelor și deteriorarea estetică a mediului înconjurător.

Acest lucru înseamnă că poluarea luminoasă ne lipsește de frumusețea nopților înstelate, risipind în același timp energie și bani pentru iluminatul artificiar. Practic, lumina artificială folosită în exces devine o sursă de poluare și desi se vorbește mai puțin despre ea, poluarea luminoasă are numeroase consecințe negative, nu doar faptul ca nu mai putem vedea stelele cu ochiul liber. Acest tip de poluare afectează sănătatea tutoror organismelor vii – de la bacterii până la oameni.

Iluminatul excesiv afectează organismele vii în mai multe moduri. De exemplu, aceasta poate afecta ciclurile reproductive, desincronizând ceasurile biologice și contribuind la pierderea habitatelor pentru unele specii care sunt gonite de lumina excesivă, sau, pentru speciile atrase de lumină, ajungând în locuri unde nu ar trebui să fie și atrăgând predatori, ca în cazul moliilor și a broaștelor. Păsările migratoare sunt în special vulnerabile la poluarea luminoasă – pot fi derutate de clădirile înalte, puternic luminate în jurul jurul cărora zboară până la epuizare, uneori ciocnindu-se fatal de acestea. Nu în ultimul rând, poluarea luminoasă, în special cauzată de lumina albastră, are numeroase efecte negative asupra sănătății umane.

Majoritatea nostră trăim sub un cer poluat luminos din cauza iluminării artificiale necorespunzătoare – potrivit unui studiu publicat în 2016, The new world atlas of artificial night sky brightness, care concluzionează că aproximativ 80% dintre locuitorii planetei nu mai pot vedea Calea Lactee din cauza strălucirii copleșitoare a luminii artificiale. În Europa este chiar mai grav, cu 99% dintre cetățeni expusi poluării luminoase.

Asociația internațională Dark-sky identifică principalele forme de poluare luminoasă ca supra-iluminarea, lumina care trece de limita proprietăţii, grupările excesive de lumini și strălucirea cerului noaptea.

Supra-iluminarea

Ne confruntăm cu supra-iluminare când ochiul se confruntă cu o lumină puternică, cum ar fi soarele în timpul zilei sau luminile de la o mașină care se apropie noaptea, și bineînțeles cazul luminile stradale prea puternice. Cu alte cuvinte, luminile stradale strălucitoare sau prost protejate pot orbi parțial șoferii sau pietonii și pot contribui la accidente.

Lumina care trece de limita proprietăţii sau a zonei desemnate pentru iluminare

Asociația internațională Dark-sky estimează că 35% din lumina artificială este irosită deoarece este slab orientată sau neecranată – în concluzie: prin utilizarea ineficientă a luminii artificiale.

Folosind corpuri de iluminat care direcționează lumina în jos, către sol, nu în sus sau lateral, putem reduce la minimum strălucirea și depățirea zonei desemnate pentru iluminare.

Strălucirea cerului noaptea, deasupra aglomerărilor urbane

Lumina irosită în sus sau lateral de iluminatul exterior luminează particulele și moleculele atmosferice producând un fundal luminos care obstrucționează vederea cerului nocturn. Acesta este motivul pentru care majoritatea oamenilor nu văd niciodată un cer de noapte natural, înstelat.

Grupările excesive de lumini

Împotriva grupării excesive de lumini, soluția e simplă – trebuie să se asigure doar iluminarea zonelor în care lumina este cu adevărat necesară.

Alte soluții anti-poluare luminoasă

Putem reduce poluarea luminoasă utilizând temporizatoare, senzori de mișcare și comenzi inteligente de iluminare adaptivă care estompează sau stingă luminile când nu mai sunt necesare. În principiu – soluții care ne ajută să nu irosim bani în timp ce dormim, reducând plactic consumul energiei electrice şi garantând inclusiv reducerea emisiilor de СО2. 

E timpul pentru LEDificare

ELBA își încurajează clienții să treacă la LED-uri – o soluție mai durabilă, economică și ecologică. Folosind iluminarea cu LED-uri, putem economisi energie, economisi bani, reduce emisiile de carbon, în timp ce prevenim strălucirea, îmbunătățim vizibilitatea și siguranța și chiar recuperăm o parte din frumusețea unei nopți înstelate.

Luminile LED contribuie semnificativ la reducerea poluării luminoase datorită următoarelor calități:

  1. LED-urile sunt direcționale – lumina lor este foarte concentrată, reducând supra-iluminarea și problemele cu lumina care trece de limita proprietăţii și strălucirea cerului noaptea;
  2. LED-urile permit iluminarea redusă fără a compromite vizibilitatea – acest lucru minimizează și supra-iluminarea;
  3. Lămpile noastre cu LED pot fi utilizate în sisteme inteligente de iluminat. Astfel, folosim tehnologia wireless pentru a controla luminile dintr-un sistem central de management. Înseamnă că acestea pot fi oricând reglate în funcție de vreme, circumstanțe și necesități punctuale;
  4. Dimarea, senzorii de mișcare și temporizatoarele pot ajuta la reducerea iluminării care nu este necesară, ceea ce asigură extra economii de energie. Aceste soluții se pot folosi și independent de un sistem de iluminat inteligent.

Trebuie subliniat faptul ca trebuie folosite doar LED-uri calde. Lumina albastră are cel mai mare impact negativ asupra oamenilor și a faunei sălbatice. Hormonul melatonină care induce somnul este deosebit de sensibil la aceasta din urmă și de aceea trebuie depuse eforturi pentru a minimiza și controla iluminatul care foloseste acest tip de lumină.

E momentul să redescoperim magia unei nopți înstelate!

Doriți mai multe informații? Întrebați-ne sau parcurgeți sursele de mai jos:

– International Dark-Sky Association, www.darksky.org

– NPS Night Skies, www.nps.gov/subjects/nightskies

Human and Environmental Effects of LED Community Lighting, 2016, American Medical Association, CSAPH Report 2-A-16

http://www.savethenight.eu/Light%20Pollution%20in%20Europe.html

https://www.interregeurope.eu/nightlight/

https://www.nationalgeographic.com/science/2019/04/nights-are-getting-brighter-earth-paying-the-price-light-pollution-dark-skies/

https://advances.sciencemag.org/content/2/6/e1600377

http://www.lightpollution.it/

https://skyglowproject.com/press#press-overview

https://en.wikipedia.org/wiki/Light_pollution

http://lightedu.eu/ro/saving-the-dark.html 

ELBA SA

Timișoara, Zona Industrială Freidorf, Str. Paul Morand nr. 135, Timiș, România

Telefon +40 356 443 902
E-mail office@elba.ro